torsdag 12 februari 2009

En liten touch av kultur.

Jag påpekade för Malin tidigare idag att jag allt för sällan gör något som räknas som kulturellt, dvs. gå på teater, musikaler, utställningar eller något liknande.
Men idag har jag nog fyllt kvoten för år 2009 i alla fall.

Det började imorse med att vi besökte Linköpings stadsbibliotek för lite allmän information om dagen (Vi hade en ABM-dag idag, dvs. ArkivBibliotekMuseum-dag). Därefter bar det iväg till länsmuseet som ligger ett stenkast ifrån. Som den historianörd jag är, eller tänker bli, så var första föreläsningen fantastiskt intressant: Kulturarv i Östergötland (Och Nej, jag är inte ironisk...) vilket handlade om det enorma utbudet av bilder och filmer som ligger ute på Östergötlands Länsmuseeum.
Men dagens höjdpunkt var en föreläsninge som Mathias von Wachenfeldt stod för.

Efter att ha irrat runt nere i bibliotekets undre värld, och passerat dörrar man absolut inte fick nudda för då gick larmet, så kom vi fram till ett av arkivrummen. Tre låskombinationer senare var vi inne i den lilla skokartongen och på bordet framför oss låg ett x antal små nötta dokument.

Det första, som i alla fall fick mig att tappa hakan, var en gammal sångbok från mitten av 1500-talet, handskrivet på pergament utav nunnor från Vadstena kloster. Suck on that!
De andra dokumenten var inte fy skam de heller, tre eller fyra av dem var nämligen tidigare upplagor av Linköping kommuns tidningar från mitten av 1700-talet.
Det fanns även några "sköna" upplagor av informationsblad från nationalsocialistiska föreningar här i stan under 30-talet. Så, som sagt en salig blandning av historiska saker som verkligen gjorde min dag
.
Tack Mathias!

Vill så här i slutet av inlägget även skicka ett enormt stort "tack" till Micke som påminde mig om att Håkan spelar i sundsvall i kväll, verkligen ett stort tack till dig Micke!

Nä, men jag hoppas att konserten blir underbar. Eller jag vet att den kommer bli det det är ju Håkan vi pratar om för sjutton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar